bewijs van je overtuigingen

Alles wat je om je heen ziet en ervaart is het bewijs van je overtuigingen.

Ik waarschuw je alvast. Deze is nogal kort door de bocht. En zwart wit neergezet. En nogal bruut en hard verwoord.

Vandaag schrijf ik over hoe pijnlijk het is om erachter te komen dat je zelf zoveel in de hand hebt. En zoveel kunt bepalen. En zoveel kunt kiezen. Echt niet leuk hoor. Ik voelde me helemaal thuis in de buitenwereld de schuld geven van mijn slechte gevoel. Ik gaf het niet de schuld, het WAS gewoon zo. Het was zo overduidelijk dat een ander, dat omstandigheden de reden waren voor mijn ongeluk en verdriet.

Want de omstandigheden waren toch ook verschrikkelijk?

Ik zal het even kort op een rijtje zetten.
Moeder dood toen ik 4 jaar was, familie drama’s door dood moeder, burn-out en depressief, vader verslaafd aan de alcohol, vader ook dood.

Ik leefde vanuit de angst om verlaten te worden.
Logisch toch, als je ziet wat er is gebeurd?
Ik leefde vanuit het gevoel heel hard te moeten werken voor waardering en erkenning.
Logisch toch, als je ziet wat er is gebeurd?
Elk sprankje geluk wat in mijn buurt kwam, drukte ik plat, verpletterende ik en klauwde ik me aan vast, uit angst dat het meteen weer weg zou vloeien.
Logisch toch, als je ziet wat er is gebeurd?

Doodvermoeiend.
En zonder resultaat.

Waarom deed ik wat ik deed?
Daar is bijna geen antwoord op te geven.
Want ik was, ik deed, ik leefde.
Volledig reactief op mijn omgeving en aangestuurd door mijn nog onbewuste belemmerende overtuigingen.

Ik was op zoek naar geluk, liefde en ontspanning.
Ik verlangde naar rust en een soort van vertrouwen voelen.
Maar ik zocht het op plaatsen waar het niet te vinden was.
In de harten van hen die ook zo beschadigd waren.
In de omstandigheden die ik zelf had gecreëerd vanuit paniek.
In een gedachteconstructie waarin het onmogelijk was om te vinden wat ik nodig had.

Alles wat je om je heen ziet en ervaart is het bewijs van je overtuigingen.

Ik geloofde dat ik het niet waard was om gelukkig te zijn, dus was ik het ook niet.
Ik geloofde dat als ik echt liet zien wie ik was, men me zou verlaten, dus deden ze dat ook.
Ik geloofde dat geluk niet voor mij was weggelegd, dus was het er ook niet.

Hoe weet ik dat het zo werkt? Omdat ik nu zie hoe het ook anders kan.
En dat ging niet helemaal soepeltjes en vanzelf enzo..

Daar was ineens de oorverdovende dreun van de burn-out, waar ik me niet voor kon verstoppen, waar geen masker van ’nee hoor, met mij gaat het uit-ste-kend!’ tegenop gewassen was.

En hoe donker en naar mijn wereld ook was (tijdens mijn burn-out, maar ook in de jaren ervoor), er was toch altijd ergens een lichtpuntje. Een sprankje hoop. Of misschien meer een soort ‘weten’, ik weet het niet precies. Maar dat lichtpuntje, dat sprankje hoop bleef me zachtjes op m’n schouder tikken en de richting wijzen.

De richting van een klein beetje beter, de richting van een klein beetje fijner, de richting van een klein beetje mooier.

En ik kon die kleine en grote signalen steeds beter horen en ik kon niet meer anders, dan er gehoor aan geven.

Het eerste duidelijke signaal was: ‘Divera, je moet Spaans gaan studeren’. Ik zat ergens midden in m’n burn-out en ineens kwam dat idee. Zomaar. Ik had geen Spaanse vriend, ik had geen familie in Spanje ofzo, nope. Ik wilde het gewoon. En het wat het eerste in mijn hele leven dat ik heb gedaan, gewoon omdat ik het wilde. Er was geen reden, er was geen aanleiding, ik wilde het gewoon. En ik heb het gedaan.

Het tweede duidelijke signaal was: ‘Divera, je moet stoppen met je relatie’. Au. Dat deed zeer. Ja, ik was degene die de relatie beëindigde na 14 jaar. Maar daar heb ik heel veel verdriet van gehad. Want je neemt niet alleen afscheid van de dingen die niet fijn zijn en die niet kloppen. Je neemt afscheid van alles. Ook van alle geweldige momenten, het leven wat je samen hebt opgebouwd, het contact met vrienden en familie.

Het derde duidelijke signaal was: ‘Divera, je moet stoppen met je werk’. Dat deed al veel minder zeer, omdat toen de omstandigheden me zeer gunstig gezind waren. Ik werkte in die tijd bij KPN en mijn verlangen naar een ander leven viel samen met de zoveelste reorganisatie.

En het vierde duidelijke signaal was; ‘Divera, verhuis naar Spanje’. WAATTT?? Ben je gek geworden ofzo? Hoe dan en wanneer dan en hoe dan? En wat nou als ik terug wil, wat nou als het me daar niet bevalt? Wat nou als? Ik ben het allemaal aangegaan, ik heb het allemaal min of meer op een rijtje gekregen en ik ben gegaan.

Er is geen duidelijk kantelpunt aan te geven.

Bij mij brak de hemel niet open en waren er geen duidelijke rooksignalen.
Stukje bij beetje, besluit na besluit voelde ik mijn levensgeluk groeien.

En nu zie ik zo duidelijk wat mijn belangrijkste inzicht is geweest: alles wat ik om me heen zie en ervaar is het bewijs van mijn overtuigingen. Bevalt het me niet wat ik zie? Verander ik mijn gedachtes.
Want echt, een overtuiging is niets anders dan een gedachte die je vaak denkt en die je gelooft.

Alles wat ik heb gedaan, elk besluit wat ik heb genomen, mijn gevoel volgen, leren hoe het leven werkt, kiezen voor het coachvak, werken met inspirerende coaches en therapeuten, veel lezen en onderzoeken, alles heeft bijgedragen aan waar ik nu sta. Wie ik nu ben. En wat ik nu geloof.

Ik geloof dat ik het waard ben om gelukkig te zijn, dus ik ben het ook.
Ik geloof dat als ik echt laat zien wie ik ben, men me zou omarmen en dat doen ze ook.
Ik geloof dat geluk voor mij is weggelegd, dus is het er ook.

Liefs, Divera

p.s. ik ben niet zover gekomen door alleen maar te wensen dat ik de mindset van een winnaar had. Ik ben aan het werk gegaan en ik heb een aantal hele krachtige tools mogen ervaren. En ik geef ze met alle liefde aan jou. Op 16 mei a.s. geef ik de workshop ‘Een schitterende praktijk en een schitterend leven’. En daar ga ik jou helpen aan de mindset van een winnaar met alle tools die mij zo goed hebben geholpen.

Er zijn nog 4 VIP kaarten en nog maar 2 gewone kaarten beschikbaar. Kijk hier om te lezen wat deze workshop je allemaal gaat opleveren. En als je wilt, kun je hier ook meteen je bestelling plaatsen.

p.p.s. want nooit vergeten, lieve coach, de wereld wacht op jou om te schitteren!!

Je las iets van mij, Divera!

Heb jij een verlangen om een verschil te maken in de wereld als coach? Zo kan ik je helpen:

  • Gratis Starterskit – Download hier
    1. Het format voor een intake gesprek.
    2. Opdrachtbevestiging mét algemene voorwaarden
    3. Vastlegging van je SMART coachdoelen, helemaal gratis. Scheelt je enorm veel zoek, knip- en plakwerk. Klik hier voor toegang tot de gratis starterskit.
  • Gratis 10 Gouden Tips voor meer Praktijkervaring – De ENIGE manier om te bouwen aan jouw zelfvertrouwen is vlieguren maken. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, helemaal als je net begint als coach. Download hier de gratis tips om op creatieve manieren te bouwen aan jouw praktijkervaring met als resultaat een rotsvast zelfvertrouwen.
  • Gratis 303 voorbeeldvragen – Nooit meer opzoek naar de juiste vraag met deze lijst met maar liefst 303 (!) voorbeeldvragen die jij kunt gebruiken in je coachgesprekken met klanten. Download hier de PDF.